Jag måste söka för det här

Jag har insett att jag har en alldeles särskild variant av lässvårigheter. Nåt hittills okänt syndrom.
Jag menar så här:
De senaste dagarna har jag grubblat mig blå över rapporterna om det problematiska överskottet i statsfinanserna. Riksrevisionen är starkt kritisk. Låter ju konstigt. Är det inte bra med mycket pengar på kistbotten? Problemet är tydligen att det inte finns någon plan för vad stålarna ska användas till. Ja, det förstår jag är ett problem när så många har förslag på användning - från försvarsförsvararna till den enskilde sjukskrivne. Då blir det ju ännu konstigare. Varför har inte den omvittnat begåvade finansministern en plan? Varför har inte statsministern en plan?

I sökandet på svaret googlar jag och läser artiklar från 2007 - det var samma sak då. Överskott i finanserna och ingen plan. Fast då trodde man att det skulle komma en plan. Nu är vi där igen, Borg har pengar men ingen plan.

Jag läser vidare på nätet. Det är då det händer. Mitt syndrom slår till och jag finner svaret i Svenska Dagbladet.

Ensam och under full koncentration utövar han sin hobby. Att lägga pussel är Anders Borgs sätt att koppla av från sitt hektiska yrkesliv. Och han har strategin fullkomligt klar för sig - först kanterna, sedan himlen.

Aber selbstverständlich! Borg lägger finanspussel. Först sätts ramarna, minska utgifterna till vilket pris som helst. Därefter monteras den nyliberala frihetshimlen. Helheten, samhällsbygget är fördolt länge än. Klart det ligger många bitar kvar på bordet - bl.a. överskottet i finanserna. Eftersom det vidare i artikeln står att pusslen köps på second-hand-affärer så får man ju förstå att det dessutom kan fattas viktiga bitar.

Se'n ser jag att det inte alls handlar om Anders Borg. Det handlar om Ann-Sofie Back, hängiven pusslare. Det är något på tok med min läsförmåga.

Därför törs jag nästan inte fortsätta läsa om de stackars underbetalda VD:arna på Brännpunkt i SvD. Vilka konstiga kopplingar skulle jag inte kunna göra då. Och jag vill ju för allt i världen inte stämplas som någon som "äventyrar det värdet genom populistisk indignation över ett fåtal ersättningspaket."
Värdet som åsyftas är de 50 högst avlönade VD:arnas insatser.


Men lite funderar jag ändå på ordet ersättningspaket. Är det Schlingmannsk nysvenska som konsulten snappat upp? Konsulten argumenterar för höga löner till VD:ar. Men ersättningspaket får mig att tänka på försörjningsstöd enligt Socialtjänstlagen och så illa kan det väl inte vara för de stackars VD:arna? Jag menar, de brukar ju höra till de som vill avskaffa bidrag till det parasiterande folket. Dessutom är väl den gängse tolkningen av ordet paket som metafor, att det innehåller mer än en sak. Vad mer vill konsulten att VD:arna ska få?

Då kan jag inte hålla mig. Jag googlar på ersättningspaket.
Kära gamla Telia har haft vänligheten att lägga ut en pdf om sina regler för ersättningar och där kan man läsa

"Den övergripande principen är att ersättning och övriga anställningsvillkor för ledande befattningshavare skall vara konkurrenskraftiga för att säkerställa att TeliaSonera kan

attrahera och behålla kvalificerade ledande befattningshavare. Vidare skall enligt den övergripande principen den totala ersättningen bestå av fast lön, årlig variabel lön, långsiktig

variabel lön, pension och övriga förmåner. Sammantaget utgör dessa delar ett integrerat ersättningspaket."

Så långt som till fast lön är jag med. Se'n måste jag använda det Schlingmannska lexikonet.
Årlig variabel lön - bonus oavsett hur årsbokslutet ser ut, bara för att du är så bussig och stannar kvar och inte lämnar oss för något internationellt bolag

Långsiktig variabel lön - Ännu mer bonus om du stannar kontraktstiden ut

Pension - jamen självklart kan du inte leva på den pension politikerna bestämt åt medborgarna i övrigt och du har ju haft så dålig lön - globalt sett - så vi förstår att du inte kunnat pensionsspara som vanligt folk ska göra (när ska de f.ö. fatta att de måste  ta ansvar för sina egna liv, herregud hur skulle det gå om staten skulle sörja för alla) således ingår även pensionsförsäkringar i paketet

Övriga förmåner - allt annat vi kan komma på, endast fantasin sätter gränserna

Nä, det där sista "endast fantasin sätter gränserna" kom inte ur det Schlingmannska lexikonet.
Det var syndromet som slog till.
Meningen är syndromets sammanfattning av Medborgarskolans reklamblad för nya konsthantverkskurser som jag nyss läste.  
Kanske syndromet gjorde kopplingen via informationen om vilka som står bakom Medborgarskolan: Moderata Samlingspartiet,  Fria Moderata Studentförbundet,  Moderata ungdomsförbundet,  Aktiv Ungdom,  Förbundet Aktiva Seniorer och Rojalistiska föreningen.


Så  hittar jag den oförtröttlige Curt Malmborgs pedagogiska förklaring om hur bra allt egentligen är med Försäkringskassan. Då hakar syndromet upp sig på följande
" Det känns bra att konstatera att försäkringen i stort fungerar som den är tänkt. Det vill säga den skyddar mot stora inkomstförluster när man blir sjuk. Och när man inte är berättigad till ersättning så går de flesta tillbaka till arbete eller som arbetssökande. "

I stort? I STORT?!?!?  Ska den inte fungera som den är tänkt helt och hållet, för alla?

Men Malmborg är nöjd eftersom
"Påståendet att Försäkringskassan kastar ut personer till socialbidragsberoende och ökar kommunernas kostnader för socialbidragen stämmer inte. Bara 3 procent får försörjningsstöd."

Bara 3 %? Hur många individer är det? Hur många fungerar inte Försäkringskassan för?
Kan de få ta del av de ersättningspaket det talas om här ovan? Jag menar ,om de anses försumbara i statistiken? Några få , så där? Kanske bara 50 stycken?
Jamen, då är det ju glasklart igen. Enligt syndromet. Malmborg talar naturligtvis om samma personer som konsulten i SvD drar sin lans för. Och de får ju sina ersättningspaket. 
And all is well. Men Borg har ingen plan.
 

Jag måste nog söka för det här.

1 Nicoline på Fädernegården:

skriven

När det nu handlar om att bygga sin himmel;)

Vår ...... är oss en väldig Borg,

Han är vårt vapen trygga.

På honom i all nöd och sorg

Vårt hopp vi vilje bygga.

Hoppet är, att det bara är i pusslet som bitarna saknas;)

2 Ulf:

skriven

Undrar vad det är för konstiga ryckningar jag får i mungiporna när jag försöker läsa din text? Kan man få ett ersättningspaket från Försäkringskassan för det tro?

Tack ännu en gång för underhållande allvar!

3 En liten tant:

skriven

Nicoline: Underbart! Eller kanske jag ska beklaga att även du synes drabbad av SYNDROMET?



Ulf: Vojne, arme man! Du har troligen en släng av samma syndrom. Jag föreslår att du kontaktar den förnöjde Curt och hör om du kan räknas bland de som Kassan i stort fungerar för.

4 Bloggblad:

skriven

Nicoline: Aha! Nu har jag äntligen förstått den psalmtexten!



Och lilla tant, du är så rolig, kan du inte söka jobb som minister och idka lite högläsning där... så bleve politiken mycket roligare.

5 malou:

skriven

Dina inlägg är guld värda för en "utlandssvensk" som stort sett följer svensk politik via nätet och TVnyheterna. Och dom är väldigt mycket roligare!

Men det vete katten om jag törs flytta hem igen...

6 En liten tant:

skriven

Bloggblad: Jag är ju en stark anhängare av högläsning och bilden av mig själv läsandes högt för regeringen känns... stimulerande. Återstår att se om Fredrik vill ha en högläsningsminister. Men jag betalar min tv-licens och anlitar inte någon svart arbetskraft och har ej heller provat narkotika som finansministern sagt att han gjort - mao är jag fullständigt diskvalificerad.



malou: Det kanske är lugnare på andra sidan kölen. Kanske jag ska komma flyttande dit istället?

7 Gubben:

skriven

Och från sitt lilla hörn i världen lyfter en gubbe åter på hatten för "en liten tant" och hennes vassa och synnerligen underhållande analys.

8 En liten tant:

skriven

Gubben: Tant bugar och bockar (för att vara genusneutral).

9 Annela:

skriven

Jag kan bara önska att Curt Malmborg hade samma klarsynthet som du - och samma humor. Jag längtar till ditt nästa inlägg.

10 Eva Ö:

skriven

Curtan M skrev i DN och försvarade sig mot kritiken ang den NYA sjukförsäkringen, och påstod att en ny undersökning visar att inte drivit folk till mer socialbidrag, jämfört med förra undersökningen för nåt år sen. Tacka 17 för det, den nya är ju så ny att ingen hunnit bli utförsäkrad ännu! Kom igen om två år (dispenstiden för gamla sortens tillfälliga sjukersättningar är max 18 månader), och jämför den gamla med den nya, så blir nog resultatet annorlunda! Det han gör är att jämföra äpplen med äpplen, men påstå att det svarar på frågan hur äpplen och päron skiljer sig åt! (...eller, hur man ljuger med statistik!)

11 En liten tant:

skriven

Annela: Jag tror också att hans och min humor skiljer sig år...



Eva Ö: Exakt så är det. Och det är cyniskt och vidrigt. Ett försök att förvända synen på den dåre som heter Den allmänna opinionen.

Kommentera här: